بیوگرافی عمرو دیاب؛ «پدر موسیقی مدیترانهای» چگونه به شهرت رسید؟
وحشی تازهترین اثر هومن سیدی، شامل صحنههایی است که «داوود اشرف» شخصیت اصلی داستان با بازی جواد عزتی را بارها در حال گوش دادن به آهنگهای یک خواننده عرب نشان میدهد: عمرو دیاب (Amr Diab). چهرهای که سالهاست موسیقی پاپ خاورمیانه را متحول کرده و در سطح جهانی شناخته میشود. با رکوردهای جهانی، جوایز معتبر موسیقی، و صدایی که ترکیبی از ریتمهای غربی و عربی را به اوج رسانده، او را «پدر موسیقی مدیترانهای» میدانند. در ادامه، نگاهی به زندگی و مسیر حرفهای عمرو دیاب داریم.

بیوگرافی عمرو دیاب
تولد و تحصیلات
عمرو دیاب با نام کامل عمرو عبدالباسط عبدالعزیز دیاب، در ۱۱ اکتبر ۱۹۶۱ در شهر پورتسعید (بندر سیعد) مصر به دنیا آمد. خانواده او اصالتاً از روستایی در استان شرقیه مصر بودند و در طبقه متوسط جامعه جای داشتند.
پدرش کارمند شرکت کانال سوئز بود و علاقه زیادی به موسیقی داشت که همین علاقه از همان دوران کودکی روی عمرو تأثیر گذاشت. گفته میشود که یک روز پدرش، عمرو را که تنها شش سالش بود به یک ایستگاه رادیویی موسیقی برد تا در آنجا بخواند. عمرو در آنجا اولین تجربه خوانندگی خود را کسب کرد و به دلیل صدا و استعدادش از طرف مسئولان رادیو تحسین شد و از فرماندار شهر یک گیتار جایزه گرفت.
او پس از گذراندن دوران ابتدایی و متوسطه، وارد آکادمی هنرهای قاهره شد و در سال ۱۹۸۶ مدرک کارشناسی موسیقی خود را از این مرکز دریافت کرد.
شروع حرفه موسیقی
فعالیت حرفهای خود را با آلبوم یا طریق در سال ۱۹۸۳ آغاز کرد. او در دهه ۸۰ میلادی آلبومهای متعددی منتشر کرد که از میان آنها میال (۱۹۸۸) و شوقنا (۱۹۸۹) بیش از دیگر آثار مورد توجه قرار گرفتند.
در همان سالها، عمرو دیاب تبدیل به نخستین هنرمند مصری و خاورمیانهای شد که موزیکویدیوهایی با کیفیت بالا و تکنولوژی روز تولید کرد.
شرکت در مسابقه African Sports
در سال ۱۹۹۰ در پنجمین دوره مسابقات African Sports به عنوان نماینده کشورش انتخاب شد و در آنجا به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسوی آواز خواند. این کنسرت با ماهواره به تمام نقاط دنیای عرب فرستاده شد و از شبکه سیانان نیز پخش شد. او از آن به بعد به مهمانیها و جشنهای بسیاری دعوت شد و به کشورهای مختلف جهان از جمله آمریکا، استرالیا و کشورهای مختلف اروپایی سفر کرد و در آنجا کنسرتهای موفقی اجرا کرد.
شهرت جهانی
نقطه عطف زندگی حرفهای دیاب در سال ۱۹۹۶ با انتشار آلبوم نورالعین رقم خورد؛ قطعهای که در سطح جهانی شنیده شد و عمرو دیاب را به شهرتی فراتر از دنیای عرب رساند. این اثر در بسیاری از کشورها، از جمله ترکیه، هند، فرانسه و حتی آمریکای جنوبی پخش شد و در باشگاهها و ایستگاههای رادیویی چرخید.
سبک موسیقی و نوآوریها
عمرو دیاب بنیانگذار سبکی است که به آن موسیقی مدیترانهای میگویند؛ تلفیقی از ملودیهای غربی، بیتهای الکترونیک و ریتمهای اصیل عربی. او در آهنگهایش بهطور گسترده از سینتیسایزر، سازهای کوبهای، و ملودیهای گیتار بهره میگیرد. بیش از ۹۷ ترانه از آثارش، ساخته خودش است.
در سال ۲۰۱۲، دیاب نخستین هنرمند خاورمیانهای بود که یک Google Hangout رسمی اجرا کرد. او همچنین پلتفرم Diab FM را راهاندازی کرد که ترکیبی از رادیو اینترنتی و پروژههای اجتماعی در مصر است.
حضور در سینما
هرچند شهرت اصلی دیاب به خاطر موسیقیاش است، اما او چند تجربه سینمایی نیز دارد. از جمله:
- ایس کریم فی جلیم (۱۹۹۲) که از سوی دانشگاه UCLA به عنوان یکی از بهترین فیلمهای موسیقایی مصر انتخاب شد.
- ضحک ولعب (۱۹۹۳) در کنار عمر شریف و یسرا
جوایز و افتخارات
او در طول دوران فعالیت خود موفق به کسب افتخارات زیادی شده است، از جمله:
- هفت بار برندهی جایزه جهانی موسیقی (World Music Awards)
- دارنده رکورد جهانی گینس به عنوان پرفروشترین هنرمند خاورمیانه
- پنج جایزه Platinum Records برای فروش بالای آلبومها
- در سال ۲۰۲۴، مجله Rolling Stone آهنگ مشهور او تملی معاک را به عنوان بهترین ترانه پاپ عربی قرن ۲۱ انتخاب کرد.
خانواده و زندگی شخصی

عمرو دیاب و همسر اولش
دیاب تاکنون سه بار ازدواج کرده است. ازدواج نخست او با بازیگر مصری شیرین رضا بود که حاصل آن دختری به نام نور است.

عمرو دیاب و همسر دومش

عمرو دیاب و دخترش
پس از جدایی، او در سال ۱۹۹۴ با زینت عاشور، تاجر سعودی ازدواج کرد و از این ازدواج صاحب سه فرزند دیگر شد: عبدالله، کنزی و جانا. ترانه قمرین عمرو دیاب به افتخار تولد دختر و پسر دوقلویش (عبدالله و کنزی) اجرا شده است.

عمرو دیاب و دینا الشربینی
عمرو دیاب از سال ۲۰۱۸ وارد رابطهای با بازیگر مشهور مصری دینا الشربینی شد که این رابطه نیز در سال ۲۰۲۰ پایان یافت.
عمرو دیاب در شبکههای اجتماعی
صفحه اینستاگرام عمرو دیاب بیش از ۳۳ میلیون دنبالکننده دارد. اخبار مربوط به این خواننده مصری همچنین در وبسایت عمرو دیاب قابل دسترسی است.
آلبومهای عمرو دیاب
- ۱۹۸۳ – یا طریق
- ۱۹۸۴ – غنی من قلبک
- ۱۹۸۶ – هلا هلا
- ۱۹۸۷ – خالصین
- ۱۹۸۸ – میال
- ۱۹۸۹ – شوقنا
- ۱۹۹۰ – ما تخافیش
- ۱۹۹۱ – حبیبتی
- ۱۹۹۲ – ایس کریم فی جلیم
- ۱۹۹۲ – ایامنا
- ۱۹۹۳ – یا عمرنا
- ۱۹۹۴ – ذکریات
- ۱۹۹۴ – ویلومونی
- ۱۹۹۵ – راجعین
- ۱۹۹۶ – نور العین
- ۱۹۹۸ – عودونی
- ۱۹۹۹ – قمرین
- ۲۰۰۰ – تملی معاک
- ۲۰۰۱ – اکثر واحد
- ۲۰۰۳ – علم قلبی
- ۲۰۰۴ – لیلی نهاری
- ۲۰۰۵ – کمل کلامک
- ۲۰۰۷ – اللیلادی
- ۲۰۰۹ – ویاه
- ۲۰۱۰ – اصلها بتفرق
- ۲۰۱۱ – بنادیک تعالی
- ۲۰۱۳ – اللیله
- ۲۰۱۴ – شفت الایام
- ۲۰۱۷- معدی الناس
- ۲۰۱۸ – کل حیاتی
- ۲۰۲۰ – سهران
- ۲۰۲۱ – یا انا یا لا
دیدگاه